Wat is Teamgym

Teamgym is een aparte discipline binnen de gymsport en is ontwikkeld door de Europese Gymnastiek Unie. De eerste officiële wedstrijd werd in 1996 in Finland gehouden en deze wedstrijden vinden nu plaats in elk even jaar. Teamgym is begonnen met wedstrijden in de vorm van clubteams, maar is in 2010 officieel omgedoopt tot een heus Europees Kampioenschap.

Teamgym is een team discipline waarbij je in drie categorieën mee kunt doen: Dames, Heren en Mix-teams. Binnen de teamgymwedstrijden wordt er op drie onderdelen gestreden: mini-trampoline, tumbling en een vloeroefening. Binnen het team zijn het beheersen van een goede techniek, spectaculaire sprongen en teamwork belangrijk. Een team bestaat uit 8-12 personen die allemaal hun steentje bijdragen om de teamprestatie optimaal te krijgen.

Vloeroefening

teamgym vloerAlle leden van het team nemen deel aan de vloeroefening. De vloeroefening bestaat uit een mix van dans, flexibiliteit en gymnastische en acrobatische vaardigheden. De oefening moet bestaan uit een zorgvuldige choreografie op muziek, waarbij de juryleden kijken naar de vaardigheden maar ook vooral naar de netheid en synchroniciteit. Elke oefening bevat daarnaast verschillende elementen om de oefening een uitgangswaarde te geven. De elementen die een vloeroefening moet bevatten, zijn: pirouettes, sprongen, acrobatische vaardigheden, balanselementen en een groepselement.

Mini-trampoline

dorado-teamgym-trampetteBinnen het springen met de mini-trampoline zijn er twee onderdelen. Springen met het springtoestel en springen zonder het springtoestel. Er moeten in totaal drie sprongseries worden uitgevoerd door zes teamleden. Minimaal één van deze series is een verplichte serie, dat wil zeggen dat alle springers dezelfde sprong laten zien. De sprongseries zijn opbouwend in moeilijkheid en variëren van dubbel salto’s met schroeven tot drievoudige salto’s. Er moet ook minimaal één keer over het springtoestel gesprongen worden. Binnen het toestelturnen staat dit springtoestel ook wel bekend als de Pegasus.

Tumbling

tumblingOok bij het springen op de tumblingbaan moeten er drie sprongseries worden laten zien. De tumblingbaan is 15 meter lang. Er moet minimaal één voorwaartse serie en één achterwaartse serie zijn. Ook is er hier weer één verplichte serie. Elke serie bestaat uit minimaal drie acrobatische elementen zoals een arabier, flikflak, dubbele salto.

Om een goede indruk te krijgen hoe het eraan toegaat op een EK-Teamgym, kun je het filmpje hieronder bekijken:

 

Reageren is niet mogelijk