Nederland draait goed mee op EK teamgym

Na het missen van het laatste EK wegens Corona, waren we blij dit keer weer twee teams naar het EK in Luxemburg te mogen sturen: een dames senioren en een heren seniorenteam.
 
Op donderdag 15 september was de kwalificatie. Vooraf was al duidelijk dat de kans op een finaleplaats zeer gering was aangezien er maar zes landen per categorie door zouden gaan en alle sterke landen zich ingeschreven hadden. De doelstelling van beide Nederlandse teams was het neerzetten van EK waardige oefeningen om zo een springplank te kunnen zijn voor het volgende traject in 2024.
 

De dames beten de spits af met de vrije oefening. Die zag er strak uit, zonder grotere fouten en werd beloond met 13,65 punten. Op het toestel tumbling draaide Nederland met een openingsserie van arabier flikflak dubbel salto goed mee in het deelnemersveld. Ondanks een paar foutjes in de landingen haalde het team een score van 13.25 punten. Het onderdeel tumbling blijft lastig trainen omdat er geen vergelijkbare baan in Nederland is, maar het team wist zich goed aan te passen. 
 
Als laatste onderdeel stond minitramp op het programma. Het onderdeel waar onze groepsspringers zich het beste op thuis voelen. Ook hier paste ons team met de gezamenlijke sprongserie dubbel salto gestrekt met halve draai goed in het middenveld. Enkele vallen maakten een topresultaat echter niet meer haalbaar. Eindcijfer op dit toestel was 11,6. De damesploeg eindigde hierdoor op een verdienstelijke 9e plaats in het eindklassement.
 
Daarna was het de beurt aan de mannen. Zij begonnen de wedstrijd op tumbling. Iedereen sprong wat er vooraf afgesproken was en de uitvoering was technisch dik in orde. Maar net als bij de dames waren er een paar ongelukkige landingen, die de perfecte serie in de weg stonden. Het eindpunt van 15,95 was echter een goede start van de wedstrijd.
 
Bij het inturnen van de vloer oefening sloeg het noodlot toe: een gymnast kon wegens een pijnlijke knie niet meer verder en op het laatste moment moest de reserve ingepast worden in de formaties. Het getuigt van groot aanpassingsvermogen en stressbestendigheid dat dit binnen 3 minuten lukte. De uitvoering op de wedstrijdvloer was begrijpelijkerwijs iets minder strak dan in de oorspronkelijke formatie, maar alle onderdelen werden naar behoren uitgevoerd. Eindpunt op vloer was een licht teleurstellende 12,05.
 
Tenslotte eindigden de heren hun wedstrijd ook op het toestel minitramp. Hier moest er door het wegvallen van de geblesseerde turner het een en ander aangepast worden, maar de heren bewezen met een serie zonder een enkele val dat ze volledig op hun plek waren op dit EK. Hun optreden werd beloond met 15,8 punten. In de eindstand stonden de heren op de 8e plaats, met nummer 7 binnen handbereik.
 
Vol enthousiasme kijken beide teams terug op dit grandioze toernooi. Hopelijk melden zich nog meer springers aan voor het volgende traject, zodat we in 2024 met een nog grotere delegatie aan de start kunnen staan bij het volgende EK Teamgym. We zien jullie graag bij het volgende evenement: het micro/meso teamgym kampioenschap op 4 februari in Schiedam.
 
(Voor meer informatie over het selectieproces neem contact op met teamgym@groepsspringen.kngu.nl. Of houd de website ekteamgym.nl  in de gaten)

We are ready for Luxembourg!

Over ongeveer een week reizen de twee teams af naar Luxemburg voor de deelname aan het Europees Kampioenschap teamgym 2022. Na een intensief jaar van trainen zijn de 21 sporters en het begeleidingsteam er klaar voor. Op donderdag 15 september komen de teams in actie. Volg de social media kanalen om op de hoogte te blijven van foto’s, video’s of de livestream. 

De teams zijn bekend: 

klik op de teamfoto voor meer info over het teamWeekindeling

 • Woensdag 14 september
  8.50-14.50
  15.15
  15.45
  17.15
  19.00
  Training senioren
  Openingceremonie
  Kwalificatie junior heren
  kwalificatie junior mix
  kwalificatie junior dames
 • Donderdag 15 september
  14.00
  16.30
  19.15
  kwalificatie senior mix
  kwalificatie senior dames 🔥
  kwalificatie senior heren 🔥
 • Vrijdag 16 september
  14.00-20.00 Finales junioren
 • Zaterdag 17 september
  12.00-18.00 Finales senioren